Yrsel | Symtom & Behandling — Joylife

Yrsel

Blir du yr i huvudet ibland när du reser dig upp? Känns kroppen kanske också ostadig? I så fall har du drabbats av yrsel. Yrsel vid rörelse är väldigt vanligt, främst bland äldre. Bland medelålders och yngre personer är det mer vanligt att få yrsel av stress. Man kan även få yrsel efter influensa, av kristallsjuka, vestibularisneurit, infektioner, migrän, hjärnskakning, alkohol, droger och läkemedel. Det är till exempel inte alls ovanligt att man får yrsel av blodtrycksmedicin.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

Massage - Läs mer

Naprapati - Läs mer

Kiropraktik - Läs mer

fysioterapi - läs mer



Är det farligt med yrsel?

Yrsel vid rörelse är vanligt och är i sig inte farligt, men har man otur kan man ramla och skada sig illa. Har man återkommande problem med yrsel kan det vara bra att försöka ta reda på varför man får det. Då blir det också mycket lättare att sätta in rätt behandling.

I vissa fall är yrsel ett av flera symptom på hjärtinfarkt och då ska man ringa 112. Vanligt är då att man först drabbas av svåra smärtor mitt i bröstet vilka också kan stråla ut i armen, nacken, halsen och käken. Därefter kan man drabbas av yrsel, illamående och ångest.

Men det finns också de som inte alls känner smärta när de drabbas av en hjärtinfarkt. Får man plötslig yrsel som inte ger med sig bör man därför snabbt söka hjälp.

Vad kan man göra för att bli av med yrsel?

Blir man yr på grund av blodtrycksfall efter att man plötsligt rest sig är det viktigt att man tar det lugnt. Ofta går yrseln över bara man sätter sig ner en liten stund. Då yrsel ofta uppkommer vid stress kan man för att bli av med yrsel pröva med olika avslappningsövningar. Men man kan också träna hjärnan genom att upprepa de rörelser som oftast orsakar yrsel. Det brukar vara effektivt.

När ska man söka vård för yrsel?

Har man återkommande problem med yrsel som påverkar vardagen ska man söka hjälp. Även då man tycker att yrseln förändrats och upplevs som annorlunda, eller då den påverkar hörseln. Drabbas man av yrsel som alls inte ger med sig måste man också söka vård.

Det är viktigt att man omgående söker vård om man har yrsel efter att ha slagit i huvudet, yrsel och stel nacke, yrsel och illamående med kräkningar, yrsel med feber och öron- eller huvudvärk. Akut hjälp kan man även behöva om man har så pass mycket yrsel att man inte kan klara sig själv och riskerar att ramla.

Akut hjälp ska man söka om man har yrsel och bröstsmärtor, svårt att andas, om känsel i armar och ben förändras, om man drabbas av förlamning i ena sidan av kroppen och om man svimmar av i mer än en minut.


Vanliga frågor om yrsel

Varför blir jag yr när jag promenerar?

Att man blir yr då man promenerar eller rör på sig beror på att signalerna mellan balansorganen, ögonen och omgivningen inte är synkroniserade och att de feltolkas av hjärnan. Denna typ av yrsel ökar ofta med åldern och ju äldre man blir desto mer ostadig brukar man bli.

Hur länge kan yrsel sitta i?

Yrsel brukar vanligtvis sitta i från några sekunder upp till en halv minut. Drabbas man av yrsel som inte alls släpper och går över ska man söka akut vård.

När försvinner yrsel?

Yrsel som beror på inflammation i balansnerven går vanligtvis över inom en till två veckor. Detsamma gäller vanligtvis för de som drabbats av kristallsjukan. Behöver man däremot behandling mot kristallsjukan brukar yrseln släppa efter cirka tre månader.

Varför får äldre yrsel?

Hjärnan, våra sinnesorgan och nerverna samarbetar för att samordna signaler och intryck. Men precis som med resten av kroppen åldras även detta system vilket kan göra att kroppen och nervsystemet ibland halkar efter och inte förstår att vi rör oss. Det är därför som yrsel och ostadighet ökar med åldern. Det kan vara bra att känna till att yrsel och kräkningar hör ihop och att det inte alls är ovanligt att man kräks då man blir riktigt yr.

Kan yrsel komma från ryggen?

Ryggont i kombination med stel nacke och nacksmärtor kan leda till yrsel. Då kan man behöva behandling av en kiropraktor.

Varför har jag yrsel och ett konstant tryck i huvudet?

Tillståndet kallas spänningsyrsel och kan drabba en då man känner stark oro. Ofta blir det som en ond cirkel eftersom oron förvärras av att man inte förstår varför man blir yr och tappar balansen. I stället blir man ännu mer spänd och man kan känna extra starkt obehag i folksamlingar, stora varuhus eller bland mycket människor i kollektivtrafiken.

Vad är kristallsjuka?

Kristallsjuka, medicinskt känd som benign paroxysmal positionell vertigo (BPPV), är en vanlig orsak till yrsel. Det mest karaktäristiska tecknet är plötsliga och ofta intensiva yrselattacker som specifikt utlöses av huvudrörelser. Det kan handla om att vända sig i sängen, titta uppåt, böja sig framåt eller resa sig från liggande till sittande. Orsaken till denna typ av yrsel är att små kristaller, som normalt sitter fast i en del av innerörats balansorgan, har lossnat. När du rör på huvudet kan dessa lösa kristaller hamna i någon av innerörats vätskefyllda båggångar, där de inte ska vara. Deras rörelse i båggångarna skickar felaktiga signaler till hjärnan om huvudets position och rörelse, vilket upplevs som en kraftig rotatorisk yrsel, som också kan beskrivas som karusellkänsla. Även om tillståndet ofta är självläkande och kan försvinna inom några veckor till månader, finns det effektiva behandlingsmetoder. Specifika repositionsmanövrar, som utförs av utbildad personal eller som man lär sig att göra själv, kan ofta snabbt flytta tillbaka kristallerna till rätt plats och därmed påskynda tillfrisknandet och lindra besvären betydligt snabbare än om man bara väntar ut det.

Hur får man kristallsjuka?

Kristallsjuka uppstår när de små kristallerna (otoliterna), som normalt sitter fast i en specifik del av innerörat (oftast utriculus), lossnar från sitt vanliga fäste. Det finns flera anledningar till varför detta kan hända, även om orsaken i många fall förblir okänd (idiopatisk BPPV). En av de vanligaste faktorerna är helt enkelt ålder; med stigande ålder kan kristallerna bli skörare eller bindningen till underlaget försvagas, vilket ökar risken för att de lossnar. Andra vanliga orsaker inkluderar någon form av trauma mot huvudet, allt från en kraftigare smäll till en lättare stöt, som fysiskt kan skaka loss kristallerna. Även vissa sjukdomar eller tillstånd som påverkar innerörat, såsom inflammation (vestibulär neuronit eller labyrintit) eller Ménières sjukdom, kan ibland leda till att kristaller lossnar. Längre perioder av sängläge eller att ha huvudet i en ovan position under en längre tid, exempelvis efter en operation, har också föreslagits som möjliga bidragande faktorer. Oavsett den bakomliggande orsaken är det själva förflyttningen av dessa lösa kristaller in i innerörats båggångar – där de inte hör hemma – som utlöser yrselattackerna när man rör på huvudet. Man "får" alltså inte kristallsjuka som en infektion, utan det handlar om en mekanisk förändring inne i balansorganet.

Hur länge sitter kristallsjukan i och hur kan det behandlas?

Varaktigheten av kristallsjuka varierar kraftigt från person till person. För många individer är det ett övergående problem där symtomen klingar av och försvinner helt inom loppet av några veckor eller månader, även utan specifik behandling. Hos andra kan dock besvären bli mer långdragna eller ha en tendens att återkomma i perioder. Det är viktigt att veta att det finns mycket effektiva behandlingar som kan förkorta sjukdomsperioden avsevärt. Så kallade repositionsmanövrar, där Epleys manöver är den mest kända, är en serie specifika huvud- och kroppsrörelser som syftar till att flytta de lösa kristallerna från båggångarna tillbaka till deras ursprungliga plats i innerörat. Korrekt utförda manövrar ger ofta omedelbar lindring eller en markant förbättring inom några dagar. Dessa behandlingar minskar inte bara den akuta yrseln utan kan också bidra till att minska risken för framtida återfall. För en korrekt diagnos och en skräddarsydd behandlingsplan, inklusive vägledning kring dessa manövrar, rekommenderar vi att du kontaktar någon av våra specialister inom yrsel och balansrubbningar.



Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se


Boka tid