Hallux valgus | Orsak och Behandling — Joylife

Hallux Valgus (Snedställd stortå)

Hallux valgus, i dagligt tal ofta kallat snedställd stortå, är ett vanligt fotproblem där stortån vinklas inåt mot de andra tårna. Samtidigt trycks leden vid stortåns bas utåt, vilket skapar en knöl på fotens insida, ofta kallad "bunion". Detta kan leda till smärta, svårigheter att hitta passande skor och påverka din gång och balans.

Känner du igen dig i en smärtande knöl vid stortån eller har du märkt att din stortå börjar peka snett? Läs vidare för att förstå mer om orsakerna bakom hallux valgus, vanliga symtom och vilka behandlingsalternativ som finns.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med många typer av smärta och besvär från fötter, knän, höfter och rygg – ofta hänger besvären ihop. Vi behandlar allt från hälsporre och plantarfasciit till artros och belastningsskador. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi erbjuder naprapati, kiropraktik, fysioterapi, massage, stötvågsbehandling och individanpassad rehabilitering för att hjälpa dig till en bättre fotfunktion och minskad smärta.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar här.


Vad är Hallux valgus?

Hallux valgus är en progressiv felställning av stortåleden. "Hallux" är det latinska namnet för stortå och "valgus" beskriver en vinkling utåt från kroppens mittlinje (i detta fall vinklas själva tån inåt mot de andra tårna, medan mellanfotsbenet bakom leden vinklas utåt).

Den karaktäristiska knölen, bunionen, som bildas på fotens insida består dels av ledhuvudet som trycks ut, och ofta även av en inflammerad slemsäck (bursit) och/eller benpålagringar som utvecklas på grund av trycket från skor. Med tiden kan felställningen öka och leda till ytterligare problem i foten. Orsakerna är ofta multifaktoriella, där ärftlighet spelar en stor roll, men även faktorer som trånga eller spetsiga skor, höga klackar och ibland fotens grundstruktur kan bidra till utvecklingen.


Vanliga symtom vid Hallux valgus

Symtomen kan variera mycket från person till person, men vanliga tecken inkluderar:

  • Synlig felställning: Stortån pekar snett inåt mot de andra tårna.

  • Knöl: En tydlig knöl på insidan av foten vid stortåns basled.

  • Smärta över knölen: Ofta på grund av tryck från skor. Huden kan bli röd, irriterad och svullen.

  • Smärta i stortåleden: Kan bero på inflammation eller utveckling av artros i leden.

  • Stelhet i stortån: Minskad rörlighet, särskilt vid frånskjut i steget.

  • Svårigheter att hitta skor: Knölen gör att foten blir bredare och vanliga skor kan klämma och göra ont.

  • Förhårdnader: Kan bildas på knölen eller under foten på grund av förändrad belastning.

  • Associerade problem: Ibland kan hallux valgus leda till andra fotproblem som hammartå (böjda tår bredvid stortån) eller smärta under framfoten (metatarsalgi).


Vilka drabbas av Hallux valgus?

Hallux valgus är betydligt vanligare hos kvinnor än hos män, och risken ökar med åldern. De viktigaste riskfaktorerna är:

  • Ärftlighet: En stark genetisk komponent finns. Om dina föräldrar eller syskon har det, ökar din risk.

  • Skor: Långvarig användning av trånga, spetsiga skor och/eller höga klackar anses vara en stark bidragande faktor, särskilt hos personer med ärftlig benägenhet.

  • Fotstruktur: Vissa fottyper, som de med låga fotvalv eller ökad rörlighet (hypermobilitet), kan ha en ökad tendens att utveckla hallux valgus.

  • Inflammatoriska ledsjukdomar: Tillstånd som reumatoid artrit kan påverka lederna i foten.


Hur kan Hallux valgus behandlas?

Behandlingen syftar främst till att lindra smärta, förbättra funktionen och bromsa försämringen. Det är viktigt att förstå att konservativ (icke-kirurgisk) behandling sällan korrigerar själva felställningen, men kan ofta ge god symtomlindring.

  • Skoråd: Använd rymliga skor med bred tåbox som inte trycker på knölen eller tvingar ihop tårna. Undvik höga klackar.

  • Inlägg/ortoser: Individuellt anpassade eller prefabricerade skoinlägg kan ge stöd åt fotvalvet, avlasta framfoten och förbättra fotens biomekanik.

  • Tåspridare/pelotter: Silikonskydd eller tådelare kan minska trycket mellan tårna och skydda knölen från skav. Pelotter kan lyfta det främre fotvalvet och avlasta smärta under framfoten.

  • Specifika övningar: Övningar för att stärka fotens muskler, förbättra rörligheten i stortåleden (om möjligt) och träna balans kan hjälpa till att bibehålla funktion och minska symtom.

  • Smärtlindring: Receptfria smärtstillande kan användas vid behov under perioder med ökad smärta/inflammation.

  • Manuell terapi: Terapeuter kan arbeta med att förbättra rörligheten i fotens leder (där det är möjligt och lämpligt), behandla spänningar i fot- och underbensmuskulatur samt ge råd om belastning.

Kirurgisk behandling

Operation övervägs om konservativ behandling inte ger tillräcklig smärtlindring och funktionen är kraftigt nedsatt. Det finns många olika operationsmetoder som syftar till att räta ut tån genom att såga av och flytta ben (osteotomi) och/eller justera mjukdelar. Operation kräver en längre rehabiliteringsperiod.


Vem ska man vända sig till?

Om du har besvär med hallux valgus kan du börja med att kontakta din vårdcentral eller husläkare. De kan ställa diagnos och ge grundläggande råd. För råd om skor, inlägg och fotvård kan en legitimerad fotterapeut (podiatrer) vara till stor hjälp. Om operation övervägs är det en ortopedspecialist som utför bedömning och ingrepp.

Legitimerade naprapater, kiropraktorer och fysioterapeuter, som de hos Joylife, är experter på rörelseapparaten och kan spela en viktig roll i den konservativa behandlingen och rehabiliteringen.


Hur Joylife kan vara till hjälp vid Hallux valgus

Även om vi inte kan korrigera själva benställningen utan kirurgi, kan våra terapeuter på Joylife hjälpa dig att hantera dina symtom och förbättra din funktion på flera sätt:

  • Grundlig undersökning: Vi analyserar din fot, ditt rörelsemönster och din gång för att förstå hur hallux valgus påverkar dig och om det finns relaterade besvär i andra delar av kroppen (knä, höft, rygg).

  • Smärtlindring: Vi kan använda manuella behandlingstekniker för att minska spänningar och smärta i fotens och underbenets muskler som uppstått på grund av den ändrade belastningen.

  • Rörlighetsträning: Vi kan guida dig i övningar för att bibehålla eller förbättra rörligheten i fotens leder, inklusive stortåleden (inom smärtgräns och beroende på grad av artros).

  • Stärkande övningar: Vi utformar ett individanpassat träningsprogram för att stärka de små musklerna i foten och musklerna som stödjer fotvalvet, samt förbättra balans och koordination.

  • Skoråd och vägledning om hjälpmedel: Vi kan ge råd om vilka typer av skor som är lämpliga och diskutera behovet av inlägg eller andra avlastande hjälpmedel.

  • Gånganalys och korrigering: Vi kan analysera ditt gångmönster och ge råd för att optimera belastningen genom foten.

  • Pre- och postoperativ rehabilitering: Om du ska eller har genomgått operation, kan vi hjälpa dig med rehabiliteringsträningen.




Författare:

Marika Jingblad,
Leg. Naprapat

marika@joylife.se



Boka tid