Har du ont i foten? Symtom, orsaker och behandling

Våra fötter är oerhört viktiga för att vi ska kunna leva våra liv som vi vill göra. Fötterna används dagligen och utöver att de tar oss dit vi vill så korrigerar de även saker som balans och kroppsställningen. Det är därför viktigt att ta smärta i fötterna på allvar. Om inte så kan konsekvenserna bli ganska allvarliga.

Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.

Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.

iStock_000074152475_Double webb.jpg

Massage - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.53.42.png

Naprapati - Läs mer

Skärmavbild 2018-08-25 kl. 07.54.14.png

Kiropraktik - Läs mer

FYSIOTERAPI - LÄS MER


 

Ytterligare information för dig som har ont i foten / fötterna

Har du ont i foten så kan det finnas många orsaker till detta. Det kan exempelvis handla om skador i ligamenten, det kan handla om att du har problem med musklerna i fotleden eller om att du råkat ut för ett trauma. Det senare kan exempelvis innebära att spela fotboll och råkat ut för en tackling som tagit rakt över din fot. Vid ett trauma så kan man söka sig till den vanliga vården och detta för att utesluta att ingenting är brutet. Genom röntgen kan man se att skelettet är intakt och att det inte finns exempelvis någon spricka. Vid övriga skador, där inget trauma ligger bakom, så kan man söka sig till en naprapat för hjälp och rådgivning.

Plattfot är en annan orsak till varför du kan ha ont i foten. Där handlar det om att en patient har nedfallna fotvalv. Det gör att belastningen blir högre och att smärta kan uppkomma som en följd av detta. I många fall kan man även se att plattfot kan leda till att andra områden också blir smärtsamma - exempelvis ländryggen och höfterna.

Även om du skulle ha normala fötter så kan du emellertid också få symtom som påminner om hur personer med plattfot kan drabbas. Detta genom att man A) går på ett felaktigt sätt och B) använder fel sorts skor i förhållande till hur ens fötter och steg ser ut. Har du ont i dina fötter så är det därför viktigt att du inte ignorerar smärtan utan att du söker hjälp så snart som möjligt. Det kan förhindra ett onödigt lidande och förebygga stora problem.



Ont i foten ovansidan - har du höga fotvalv?

Om man får ont i foten på ovansidan så kan de bero på att man har höga fotvalv. Det kan behandlas genom att man besöker en ortoped och får speciella inlägg utprovade efter hur fötterna ser ut. Det kan dock även bero på andra saker där exempelvis Mortons Sjukdom kan nämnas. Viktigt är att du alltid låter en professionell naprapat eller läkare undersöka - och eventuellt utesluta - detta. Där krävs det behandling.

Om du skulle ha ont i foten utsida så kan det finnas olika orsaker till detta. Det kan vara en ligamentskada, det kan vara en nerv som hamnat i kläm, det kan vara en skada på de yttre ligamenten eller handla om en överbelastning av de yttre vävnaderna. Återigen: boka in en tid för en noggrann undersökning och en plan för rehabilitering. Vänta inte för länge och försök inte ignorera problemet.


Ont i foten insida - vad beror det på?

Att ha ont i foten insida kan bero på att du råkat ut för en stukning. En stukning kan bero på att du trampat snett eller att du fallit illa. Det finns några symtom på att det handlar om en stukning och utöver smärtan på fotens insida så kan det synas svullnader, det kan vara svårt att stödja sig på foten som en följd av smärta och det kan vara väldigt svullet.

Att behandla en stukad fot är möjligt att göra på egen hand och i hemmet. Detta genom några olika metoder. Innan vi går igenom dessa så ska vi dock även säga att du bör säkerställa att det handlar om just en stukning. Boka en tid hos en naprapat och be denne kontrollera att din fot är stukad och att ingenting är brutet. Behandling av en stukning bör dessutom utformas individuellt och därför är det bra att kontrollera med en naprapat kring hur du ska agera. Med det sagt så visar vi några metoder för att behandla en stukad fot.

Läs mer om stukad fot här!



Så kan du behandla en stukad fot

  • Håll foten högt. Att ha foten i ett högt läge ger en snabbare läkning och där svullnaden försvinner snabbare. Ligg gärna på golvet med foten på en stol.

  • Linda foten. Använd en elastisk binda för att stabilisera foten. Linda hårt från början och släpp efter hårdheten efter ungefär femton minuter. Om det skulle kännas domningar så är det viktigt att du lossar på bindan direkt.

  • Is. Kyl området med en ispåse - eller någonting som du har i frysen. Lägg en handduk emellan så att kylan inte läggs direkt mot huden.

  • Läkemedel. Receptfria läkemedel som exempelvis Ipren och Alvedon kan ta udden av smärtan i foten.

På sikt så handlar det dock även om att bygga upp styrkan i foten igen. Det kan ske på olika sätt och där det tar olika lång tid att läka beroende på hur pass allvarlig stukning det handlar om. Den naprapat du besöker kommer att hjälpa dig med ett program som passar dig och din specifika skada.


Författare:

P-O Fagerström, Verksamhetschef

po@joylife.se