Fibromyalgi
Fibromyalgi är ett långvarigt tillstånd som kännetecknas av utbredd muskel- och ledsmärta, trötthet och andra kopplade symtom. Symptomen kan variera från person till person och inkluderar smärta, trötthet, sömnstörningar och muskelspänningar. Fibromyalgi kan också orsaka mentala hälsoproblem som ångest och depression.
Fibromyalgi är inte en väl förstådd sjukdom och det finns ingen känd botemedel. Men det finns behandlingar som kan hjälpa till att hantera symptomen och förbättra livskvaliteten. Joylife har legitimerade och certifierade naprapater och kiropraktorer som specialiserar sig på att hjälpa patienter med Fibromyalgi att hitta lindring för sina symptom.
Vad är FibromyalgI?
Fibromyalgi är en sjukdom som påverkar musklerna och skelettet och orsakar smärta och ömhet i muskler, senor och mjukvävnad. Sjukdomen drabbar främst kvinnor och vanliga symtom inkluderar smärta, trötthet, sömnstörningar och muskelspänningar.
Vad kan det bero på?
Den exakta orsaken till fibromyalgi är inte helt klarlagd, men man tror att en kombination av genetiska, neurologiska och psykologiska faktorer spelar in. Forskning tyder på att personer med fibromyalgi har en ökad känslighet för smärta på central nivå, det vill säga i hjärnan och ryggmärgen.
Symptom på Fibromyalgi
Symptomen på Fibromyalgi kan variera från person till person, men de vanligaste symptomen inkluderar:
Smärta och ömhet i muskler, senor och mjukvävnad
Ökad känslighet för smärta, även lätt beröring kan upplevas som smärtsamt
En uttalad trötthet som inte går att vila bort
Svårigheter att somna, upprepade uppvaknanden och en känsla av att inte vara utvilad på morgonen.
Svårigheter med minne, koncentration och att multitaska.
Huvudvärk
En stelhet som kan vara värst på morgonen
Domningar och stickningar i händer och fötter
Känselbortfall
Magsmärta och IBS-symptom
Mental hälsa problem som ångest och depression
Diagnos och utredning av Fibromyalgi
Diagnosen av fibromyalgi kan vara svår eftersom det inte finns några specifika tester eller prov som kan bekräfta sjukdomen. Istället diagnostiseras Fibromyalgi genom att utesluta andra sjukdomar med liknande symptom.
En läkare kan utföra en fysisk undersökning och be patienten om deras symptom och medicinska historia. De kan också genomföra tester för att utesluta andra sjukdomar som kan orsaka liknande symptom, såsom artrit eller lupus.
Förebyggande av fibromyalgi
Eftersom orsaken till fibromyalgi är okänd är det svårt att förebygga sjukdomen. Men det finns några saker som kan bidra till att minska risken för att utveckla fibromyalgi:
Fysisk aktivitet: Regelbunden fysisk aktivitet kan bidra till att stärka musklerna och minska risken för smärta och stelhet.
Stresshantering: Att hantera stress genom avslappningstekniker eller terapi kan minska risken för att utveckla fibromyalgi.
Sömn: Att ha en hälsosam sömnrutin kan bidra till att minska trötthet och muskelsmärta.
Behandling av Fibromyalgi
Det finns ingen känd botemedel för Fibromyalgi, men det finns behandlingar som kan hjälpa till att hantera symptomen och förbättra livskvaliteten. Viss medicinering kan lindra besvären.
Några andra behandlingsmetoder som kan lindra fibromyalgisymptom inkluderar:
Fysioterapi: En fysioterapeut kan hjälpa till att utveckla en individuell träningsplan för att lindra smärta och stelhet.
Mindfulnessbaserad stressreduktion (MBSR): Denna teknik har visat sig minska smärta och stressnivåer hos personer med fibromyalgi.
Kognitiv beteendeterapi (KBT): Detta är en terapiform som fokuserar på att ändra negativa tankemönster och beteenden för att hantera smärta och stress.
Akupunktur: En traditionell kinesisk behandlingsform. Akupunktur kan bidra till att minska smärta och förbättra sömnen.
Massage: En mjuk och försiktig massage kan hjälpa till att minska muskelspänning och öka avkopplingen.
Det är viktigt att notera att det inte finns någon botemedel för fibromyalgi och behandlingar är oftast inriktade på att hantera symtomen och förbättra livskvaliteten för personer med tillståndet. Det är viktigt att söka professionell hjälp och rådgivning om behandlingsalternativ om du har fibromyalgi.
Författare:
Marika Jingblad,
Leg. Naprapat