Laserbehandling

Laserbehandling, medicinsk laser, laserterapi, LLLT eller lågeffektlaser är olika namn för att stimulera kroppens egen läkande förmåga med hjälp av ljusvågor. Metoden har använts sedan 1960-talet och det finns runt 4000 publicerade studier på både celler, djur och människa. Metoden är kliniskt beprövad och har en bevisad effekt på olika skador och besvär i kroppen.

OM LASER OCH LASERBEHANDLING

Laserljuset appliceras i kontakt med normalfrisk hud. Känslig, eller skadad hud och öppna sår behandlas i icke-kontakt på ett avstånd av någon eller några centimeter. För att få en bra behandlingseffekt behöver laserljuset kunna genomtränga vävnaden och nå det område som är tänkt att behandlas.

Infraröda våglängder såsom 904 nm (superpulsat) och 808 nm har bäst inträngningsförmåga och används därför på djupt liggande problem, exempelvis leder och muskulatur. Lasrar med synliga våglängder så som 660 nm, 520 nm och 450 nm har lägre inträngningsförmåga och används därför på ytliga problem, såsom ytliga senbesvär, hud eller sår.

När laserljus appliceras på hud eller vävnad absorberas, reflekteras, och sprids det åt flera håll. Ju längre ner i vävnaden desto svagare blir ljuset. Därför används en större energimängd laserljus vid behandling av exempelvis muskulatur och leder, i jämförelse med ett öppet sår.

Våra celler reagerar på ljus och i dessa sker viktiga processer för läkning vid skada i vävnad. Laserljusets våglängder stimulerar aktiviteten i mitokondrierna i cellerna och då dessa finns i alla våra vävnader stödjer laserbehandlingen således kroppens läkningssystem vid många olika typer av besvär och sjukdomstillstånd

fördelar med laserbehandling

Till skillnad från många andra metoder kan laserbehandling med fördel utföras vid akuta skador, inflammationer och svullnader. Detta gör att det är ett utmärkt komplement till övrig behandling vid smärta, svullnad, läkning efter operation och akuta besvär som stukningar och smärtsamma inflammationer. Eftersom behandlingen inte är smärtsam och dessutom icke-invasiv (d.v.s. man går inte in med nål eller liknande genom huden) kan även personer som är rädda för nålar ha ett alternativ till exempelvis akupunktur vid behandling av smärta. Dessutom har man sett att många besvär som har varit svårbehandlade med annan typ av behandling kan svara positivt på laserbehandling.

Gör Laserbehandling ont?

Nej, det känns knappt alls. Man kan ibland uppleva en värmeökning men det är allt.

Hur lång tid tar det?

Behandlingstiden är beroende av hur stort område som ska behandlas och hur djupt in målområdet ligger. Ju större område och djup desto längre tid tar behandlingen. Generellt sett varierar behandlingstiden mellan ca 5 -30 min. Behandlingstiden är dock även beroende på hur instrumentet man behandlar med ser ut, har den flera laserdioder på samma munstycke tar det kortare tid jämfört med om apparaturen enbart har en laserdiod.

VAD KAN JAG RÄKNA MED FÖR RESULTAT?

De flesta patienter känner en lättnad inom en dag eller två efter deras första behandling. Har du haft ont under många år är det vanligt att behöva 4-12 behandlingar för att kunna känna en förbättring. Laserbehandling är en bra behandlingsmetod men vi kan inte trolla fram ett resultat på 1-2 behandlingar och sedan skall du vara bra för resten av livet.

Fyra behandlingsreaktioner är vanligast

  1. Ingen reaktion – vissa känner ingenting eller obetydlig förändring i besvären. Vid utebliven reaktion är det svårast att avgöra om det krävs fler behandlingar (vissa kräver upp till 4-5 innan man får tydligt resultat). Uteblivet resultat kan bero på att behandlingen sker över fel ställe, men även på att personen helt enkelt inte svarar på metoden. Rätt diagnos och lokalisering av skadeområde är alltså viktigt!

  2. Initialt något ökad smärta – kan ibland uppkomma 6-24 timmar efter en behandling (men ibland även direkt efter) och sitta i max 3 dagar. Smärtstillande och NSAID kan då intas, dock med följden att effekten av laserbehandlingen minskas något. Smärta är en bra reaktion då immunförsvaret och de inflammatoriska processerna aktiverats och startar läkningen. Efter en tillfällig smärtökning är besvären ofta mycket lindrigare än innan första behandlingstillfället.

  3. Smärtlindring – kan uppkomma direkt eller några timmar efter behandlingen. Smärtlindring är såklart en positiv och önskad effekt. Vid smärtlindring är det dock viktigt med anpassad belastning för att undvika överbelastning.

  4. Trötthet – vissa personer kan reagera med trötthet direkt efter eller några timmar efter behandling. Vissa kan bli väldigt trötta och behöva vila eller somna tidigare på kvällen. De allra flesta sover väldigt gott vid trötthetsreaktioner.

Vilka tillstånd kan behandlas?

AXEL

  • Skuldersmärta

  • Impingement

  • Supraspinatustendinit

  • Supraspinatustendinit

  • Infraspinatustendinit

  • Subskapularistendinit

  • Rotatorcuffskador

ARMBÅGE

KNÄ

HÖFT

FOT OCH UNDERBEN

Vilken fysisk aktivitet kan jag utföra efter Laserbehandling?

Du har inga begränsningar av behandlingen i sig men skadan du kom med kan fortfarande vara en begränsning, fråga din behandlande terapeut på plats vad som gäller för just dig.