Fysioterapi

Du som har ont i ryggen, axlarna och nacken kan få behandling med fysioterapi eller sjukgymnastik, som det också kallas. Då kan du få hjälp med dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor.Du kan kontakta en fysioterapeut genom att själv ringa och beställa tid. Du kan också få en remiss från en läkare. Du betalar en patientavgift för besöket som varierar mellan olika landsting.

Förberedelser

Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför ett besök hos en fysioterapeut. Ofta får du ta av dig kläderna när du undersöks eller behandlas. Därför kan det vara skönt att ha underkläder som du känner dig bekväm i. Ibland kan du behöva träningskläder, men fysioterapeuten informerar dig i så fall om detta.

Undersökning

Fysioterapeuten undersöker bland annat hur du rör dig, om och var du har ont, hur lederna fungerar och hur styrkan i musklerna fungerar. En del undersökningar gör fysioterapeuten med händerna för att få en känsla för hur en rörelse, muskel eller led fungerar.

Du får också svara på frågor:

  • Vilka besvär du har just nu.

  • Vilka besvär du har haft tidigare.

  • Vilka sjukdomar och andra diagnoser du har.

  • Hur du mår i vardagen.

  • Om du tar läkemedel och i så fall vilka.

  • Om ditt arbete och dina fritidsaktiviteter.

Om fysioterapeuten misstänker att du har sjukdomar eller symtom som behöver utredas mera hjälper hen dig att kontakta en läkare.

Varför görs behandlingen?

Behandling med fysioterapi kan hjälpa vid olika besvär:

  • När du har spänningar och värk i nacken och axlarna.

  • När dina muskler är stela och spända.

  • När du har ont i ryggen på grund av att muskler och leder inte används som de ska.

Orsaken till att du har ont i axlar, nacke och rygg kan till exempel vara en sjukdom eller en skada. Du kan ha fått belastningsskador som musarm eller så kanske du har gjort en operation.

När du har ont i musklerna kan de bli svaga, korta och stela. Ibland tappar de också sin stabiliserande funktion. Då behöver musklerna tränas på rätt sätt och byggas upp igen, dels för att fungera som de gjorde tidigare och dels för att förebygga att du får ont.

Så går behandlingen till

Behandlingen baseras på dina symtom och på den bedömning som undersökningen har lett fram till. Det kan hända att du behöver träna upp styrkan och uthålligheten i en muskel eller träna upp stabiliteten kring en led. Du kan också behöva lära dig att kontrollera en viss rörelse. Fysioterapeuten lär dig att använda kroppen på ett sätt som kan minska besvären och som förhindrar att besvären kommer tillbaka. Du kan även få hjälp med att hantera smärta och stress. Du får tips om hur du förändrar dina levnadsvanor.

Ibland kan du få manuell behandling. Då behandlar fysioterapeuten en led eller muskel med sina händer. Det sker för att lindra smärtan och få leden eller muskeln att fungera som vanligt igen.

Träningsredskap

Det finns ofta olika träningsredskap hos fysioterapeuten, som till exempel gummiband och balansplattor. Det kan också finnas ett gym med träningsmaskiner.

Råd och hjälp att hantera smärta

Du kan också få råd av en fysioterapeut om vad du kan göra själv för att minska smärtan och om hur du på bästa sätt kan använda din kropp trots att du har ont.

Du som till exempel har musarm eller nackbesvär kan få råd om hur du ska sitta, gå eller ändra din hållning för att få mindre ont. Du kan också få hjälp att prova ut olika hjälpmedel som till exempel ett särskilt tangentbord eller en ergonomisk mus. Din arbetsplats kan också behöva anpassas så att du kan jobba på ett ergonomiskt sätt.

Stress, oro och ångest kan förstärka smärta i rygg och axlar. Då kan metoder som kroppskännedom, stresshantering och olika avslappningsövningar hjälpa.

Under behandlingen kan du också få råd om hur du bäst ska använda kroppen för att motverka besvär i framtiden. Det kan handla om att förändra sådant som gör att du får ont. Det kan vara allt från att förbättra en dålig stämning på arbetsplatsen till att hitta en bra sittställning eller rätt lyftteknik.

Antalet behandlingar varierar

Varje behandling hos en fysioterapeut tar ungefär 30 minuter. Det är olika hur många behandlingar som behövs innan du mår bättre. Om du har lindriga besvär kan det räcka med några enstaka behandlingar. Vid en del sjukdomar och skador kan du behöva få flera behandlingar under en längre tid.

Manuella behandlingsmetoder

Den manuella behandlingen kan göra att musklerna och lederna mjukas upp så att du lättare kan röra dig och få mindre ont. Det är främst de leder och muskler som gör ont som behandlas. Du kan också få behandling i kroppsdelarna intill för att minska belastningen på den del som gör ont.

Exempel på manuella behandlingsmetoder:

  • Triggerpunktsbehandling, som är en metod som innebär att fysioterapeuten trycker på ömma områden som finns i spända muskler, så kallade triggerpunkter. Metoden används för att minska smärtan och öka din rörelseförmåga.

  • Muskeltöjning, då fysioterapeuten försiktigt sträcker ut din ömma muskel. Detta kan minska smärtan om till exempel musklerna är stela i nacken, axlarna och nedre delen av ryggen.

  • Mobilisering, då fysioterapeuten töjer leden. Det kan påverka stelheten, öka rörligheten i leden och minska smärtan.

  • Traktion betyder att fysioterapeuten drar isär och avlastar en led som gör ont eller är stel. Traktion kan till exempel göras i ryggen, nacken, axeln eller höften.

  • Manipulationsbehandling innebär att fysioterapeuten för den led som ska behandlas i ett läge där ledytorna lättast kan separeras via ett kort snabbt tryck. Manipulationsbehandlingen kan göra att du får mindre ont och att musklerna kan slappna av.

  • Massage innebär att muskler, senor och bindväv masseras. Behandlingen leder till att spända och ömmande muskler slappnar av.

Andra behandlingar

Det är fysioterapeuten som hjälper till med utprovning av gånghjälpmedel som till exempel käpp och kryckor. Fysioterapeuten hjälper även till med gångträning om man förlorat sin gångförmåga efter en stroke eller andra sjukdomar.

En del fysioterapeuter jobbar även med dessa behandlingar:

  • Basal kroppskännedom, som har fokus på kopplingen mellan kroppen och psyket.

  • Tens, som lindrar smärta med svaga elektriska impulser.

  • Kyla och värme, som kan lindra värk tillfälligt.

  • Akupunktur, som framför allt lindrar smärta i leder och muskler med tunna nålar.

Kan jag utföra behandlingen själv?

Efter att du fått hjälp att ta reda på vilka rörelser eller vilken typ av träning som är bra för dina besvär, kan du göra träningen själv. Det är vanligt att få ett program med uppgifter som du ska göra hemma mellan besöken hos fysioterapeuten.

Den del av behandlingen som handlar om att du ska förändra din livsstil behöver du göra själv, hemma i vardagen.

Vissa av de manuella behandlingarna kan du också göra själv hemma efter att du fått en instruktion från fysioterapeuten.

Så mår du efteråt

Efter en behandling har du ofta mindre ont och känner dig mindre stel. En del kan bli trötta. Det kan hända att du får lite ont, ungefär som av träningsvärk. Du kan känna dig lite öm i musklerna efteråt, men det brukar gå över efter några timmar.

Det är sällan det gör mer ont efter ett besök hos fysioterapeuten, men om det sker är det viktigt att du berättar det så att fysioterapeuten kan anpassa behandling och träning till rätt nivå.


Vanliga frågor om en fysioterapeut

Vad är en fysioterapeut?

En fysioterapeut är en legitimerad och specialutbildad vårdgivare som arbetar med att behandla och rehabilitera personer med smärta, skador och rörelsebegränsningar. Fysioterapeuten använder olika behandlingsmetoder och övningar för att förbättra rörligheten, lindra smärta och återställa funktionen i muskler, leder och andra delar av kroppen.

Vilka problem kan en fysioterapeut behandla?

En fysioterapeut kan behandla en rad olika problem och tillstånd, inklusive muskuloskeletala besvär såsom ryggsmärta, nacksmärta, ledsmärta, idrottsskador, postoperativa rehabilitering, artrit, stukningar och sträckningar. De kan också hjälpa till med neurologiska tillstånd, andningsproblem och geriatrisk vård.

Vilka behandlingsmetoder använder en fysioterapeut?

En fysioterapeut kan använda olika behandlingsmetoder för att hjälpa patienterna, inklusive manuell terapi, massage, terapeutiska övningar, stretching, elektroterapi, laserterapi och akupunktur. De kan också ge råd om ergonomi, smärtlindringstekniker och förebyggande åtgärder för att undvika skador.

Hur lång tid tar en fysioterapibehandling?

Behandlingstiden varierar beroende på typen och allvarlighetsgraden av problemet. Vissa patienter kan uppleva förbättring efter bara några sessioner, medan andra kan behöva kontinuerlig behandling under en längre period. Fysioterapeuten kommer att utvärdera ditt tillstånd och skapa en individuell behandlingsplan baserat på dina behov.

Vilka fördelar kan jag förvänta mig av fysioterapi?

Fysioterapi kan hjälpa till att lindra smärta, förbättra rörlighet och styrka, återställa funktionen och förbättra livskvaliteten. Det kan också hjälpa till att förebygga framtida skador och komplikationer genom att ge dig verktyg och råd för att upprätthålla och förbättra din fysiska hälsa.

Vilken utbildning har en fysioterapeut?

En fysioterapeut har genomgått en högskoleutbildning inom fysioterapi och har erhållit en legitimation från Socialstyrelsen. De fortsätter också att delta i fortbildningar och håller sig uppdaterade med de senaste forskningarna och behandlingsmetoderna inom sitt område.