Ont i ryggen
Har du ont i ryggen? Här kommer vi att gå igenom olika behandlingar & övningar för ryggont
Att ha ont i ryggen är något som de flesta av oss, i någon mån har upplevt. Att ha ryggproblem - eller ryggont - påverkar hela vår vardag negativt: det blir svårt att gå, det kan vara svårt att ligga och det kan vara svårt att böja sig ned och att ta på sig sina kläder.
Idrottar man så kan ryggsmärtan ligga en i fatet rejält och man får acceptera att det dels blir omöjligt att träna på det sätt man vant sig vid och dels också svårt att hitta en annan typ av träning som substitut. Detta till skillnad mot smärtor i andra kroppsdelar där man ofta, på ett enklare sätt, kan hitta en träningsform som kan passa under tiden problematiken behandlas.
Hos oss på Joylife kan du få hjälp med de flesta av dina problem. Vi behandlar allt från smärta i t.ex. nacke, rygg, axlar, skuldror och knä, till vanliga åkommor som spänningshuvudvärk, tennisarmbåge och ischias. Alla våra terapeuter är legitimerade av Socialstyrelsen och medlemmar i sina respektive branschförbund. Vi utför naprapati, massage, kiropraktik, stötvågsbehandling, gravidmassage och mycket mer.
Läs mer om våra vanligaste behandlingar nedan.
Symtom på ryggont och ryggbesvär
Symtomen på ryggont och ryggbesvär kan variera från person till person, men vanliga symtom kan vara följande:
Smärta eller ömhet i ryggen: Ryggont kan kännas på olika sätt, från en molande smärta till en skarp, stickande smärta.
Svårigheter att röra sig eller stå upp: Ryggont kan begränsa din förmåga att röra dig och stå upp. Du kan uppleva stelhet och begränsad rörlighet.
Domningar eller stickningar i benen eller fötterna: Om en nerv i ryggraden kläms kan du uppleva domningar eller stickningar i benen eller fötterna.
Svaghet i benen eller fötterna: Om en nerv i ryggraden kläms kan du också uppleva svaghet i benen eller fötterna.
Ytterligare information för dig som har ont i ryggen
Varför har du ont i ryggen? Kan det vara ryggskott? Det är den frågan som är mest intressant. Vad gäller ryggont och ryggproblem så kan det finnas en massa olika orsaker. Ett av de bästa sätten att A) ta reda på varför man har ont och B) behandla/förebygga exempelvis diskbråck eller andra ryggbesvär är att besöka en naprapat. En kiropraktor eller naprapat vid ryggont ger ofta bra resa fram till ett tillfrisknande.
Ser man till hur en naprapat arbetar så handlar det väldigt mycket om en större helhet där man dels ser till orsaken, dels till rehabilitering - där patienten får ett program skräddarsytt utifrån orsaken till smärtan - och dels även förebyggande: hur undviker jag att få ont i ryggen i framtiden.
Ont i ryggen även kan bero på en muskelinflammation. Läs mer om ämnet här!
En naprapat hittar orsak och kan förebygga ryggont/Ryggsmärta
När det kommer till ryggsmärta och hur en naprapat arbetar så kan denne jobba mer med att se kroppen som en helhet. Ryggen kan göra ont, men smärtan kan egentligen ursprungligen härstamma från exempelvis axlarna. En annan fördel med en naprapat är att denne förebygger på ett tydligare sätt.
Här är några åtgärder att vidta för att förebygga ryggsmärta:
Håll en god hållning: Hållning spelar en viktig roll i att förebygga ryggbesvär. Sitt och stå med rak rygg, och undvik att sitta eller stå i samma position under en längre tid.
Träna regelbundet: Regelbunden motion och stretching kan stärka ryggmuskulaturen och förbättra rörligheten i ryggraden.
Undvik övervikt: Övervikt kan öka belastningen på ryggraden och orsaka smärta och obehag.
Böj knäna och använd benen vid tunga lyft: Böj knäna och använd benen istället för ryggen när du lyfter tunga föremål.
Använd ergonomisk utrustning: Använd en ergonomisk stol och skrivbord för att undvika onödig belastning på ryggen.
Handlar ryggsmärtan du drabbats av om ett direkt trauma - du har lyft tung på gymmet och gjort dig illa - så är det enkelt att se orsaken. Handlar det istället om någon mer diffus anledning till din smärta så kan naprapaten - tillsammans med dig - se över ditt liv och hitta en orsak.
Det kan då handla om felaktig ergonomi på arbetet, om stress eller om att du sover i en säng som inte passar för just dig och din kropp. Det ger en bra möjlighet att kunna korrigera och därigenom också förebygga ryggbesvär som du drabbats av.
Behandla ryggont
Vid behandling av ryggont kan vi till att lindra smärta och förbättra ryggens hälsa. Som experter inom naprapati och kiropraktik erbjuder Joylife specialiserade behandlingar och tjänster för att hantera olika former av ryggbesvär. Här är några sätt vi kan hjälpa till att behandla ryggont:
Diagnos och bedömning: Legitimerade naprapater och kiropraktorer på Joylife kan genomföra en grundlig bedömning för att fastställa orsaken till ditt ryggont och bedöma omfattningen av skadan. Genom att identifiera grundorsaken kan de utforma en behandlingsplan som är skräddarsydd för dina specifika behov.
Manuell terapi: Joylife erbjuder olika former av manuell terapi, inklusive justeringar, manipulation, massage och stretching. Dessa behandlingar kan bidra till att lindra muskelspänningar, förbättra rörligheten i ryggraden och främja läkning och återhämtning.
Träning och rehabilitering: Joylife kan guida dig genom specifika träningsövningar och rehabiliteringsprogram för att stärka och stabilisera ryggmusklerna. Genom att förbättra muskelstyrkan och flexibiliteten kan du minska belastningen på ryggen och förhindra framtida problem.
Ergonomisk rådgivning: Joylife kan erbjuda råd om ergonomiska justeringar i arbetsmiljön och vardagliga aktiviteter för att minska belastningen på ryggen. Genom att optimera din arbetsställning, sitt- och lyftteknik kan du minska risken för ryggbesvär och förbättra kroppshållningen.
Förebyggande strategier: Joylife kan ge råd om förebyggande åtgärder för att minska risken för ryggont. Det kan inkludera råd om korrekt hållning, regelbunden motion, viktbalans och strategier för att hantera stress och spänningar i ryggen.
Genom att samarbeta med Joylife kan du få tillgång till deras expertis och individanpassade behandlingsmetoder för att behandla och hantera ryggont. Kom ihåg att konsultera en legitimerad naprapat eller kiropraktor på Joylife för en korrekt diagnos och en skräddarsydd behandlingsplan som passar dina unika behov och mål.
Ont i ryggen övningar
Ont i ryggen övningar att göra i hemmet - finns det sådana? Ja, det finns massor av övningar som kan göras både på gym och i det egna hemmet för att bli av med smärtan. Det man emellertid ska veta är att ryggen täcker in ett stort område på kroppen.
Att säga att man har ont i ryggen är därför ett ganska icke-sägande uttryck. Har du ont i nacken, har du ont i bröstryggen eller har du ont i ländryggen? Man kan även ha ont i bäckenet. De flesta har kanske värk längst ned i ryggen - i ländryggen - och det är också där de flesta förknippar med det man kallar för ryggont. Övningarna kan - och ska - därför anpassas mot var värken kommer ifrån och även efter hur pass intensiv den är. Återigen: en naprapat kan hjälpa med fina förslag på övningar som kan fungera mot just din typ av smärta.
Det finns emellertid en universal-övning mot ryggont och detta oavsett var i ryggen man har ont. Liggande 90. Den övningen innebär att du ligger plant mot ett golv, med armarna utåt och handflatorna mot taket. Fötterna ska placeras på en stol och knäna ska ha 90 graders vinkel - därav namnet. Övningen ska utföras i längre svep - 10-15 minuter åt gången.
Har du skolios?
Skolios innebär att man har en krokig ryggrad. Vanligt är att benen är olika långa, något som leder till att bäckenet blir snedställt - detta gör i sin tur att när man ligger eller sitter så blir ryggraden rak. Lätt skolios är relativt vanligt och större skolios är ovanligare - men även något som ofta kräver operation.
Vid lätt skolios så kan man ofta behandla åkomman manuellt. Det innebär att en naprapat jobbar med ett tydligt syfte och detta är att återställa funktionen i nervsystemet - och i det muskelo skeletala-systemet - för att skapa en bättre balans.
Viktigt är emellertid att även fastställa att det de facto handlar om just skolios. Det gör man genom att besöka sjukvården och där man röntgas. En röntgen visar då även om det handlar om lätt eller större skolios och det avgör sedan behandlingen. Sjukvård och naprapater arbetar idag nära varandra i frågor om ryggproblem. En remiss efter en röntgen där en patient får behandla skolios genom en naprapat är långt ifrån ovanligt.
Vanliga frågor om ont i ryggen
Vilken tablett är bäst mot ryggvärk?
Det finns olika läkemedel som kan hjälpa till att lindra ryggvärk, inklusive smärtstillande medel som ibuprofen, naproxen och paracetamol. Vilken tablett som är bäst beror på typen av smärta och individuella faktorer.
När är ryggont farligt?
Ryggont kan vara farligt om det är plötsligt och svårt eller om det påverkar din förmåga att fungera normalt. Andra farliga symtom inkluderar feber, nedsatt känsel i benen eller förlamning.
Är det bra att promenera vid ryggont?
Lätt till måttlig fysisk aktivitet kan vara fördelaktigt för att lindra ryggont, inklusive promenader. Det är dock viktigt att lyssna på din kropp och undvika ansträngande aktiviteter om smärtan blir värre.
Hur får man bort inflammation i ryggen?
Antiinflammatoriska läkemedel och fysioterapi kan hjälpa till att lindra inflammation i ryggen. Det är också viktigt att undvika överansträngning och söka vård om smärtan blir värre.
Är det farligt att ha ont i ländryggen?
Ont i ländryggen kan vara obehagligt men är oftast inte farligt. Det är dock viktigt att söka vård om smärtan påverkar din förmåga att fungera normalt eller om den blir värre med tiden.
Kan Covid sätta sig i ryggen?
Covid-19 kan orsaka muskel- och ledvärk, inklusive i ryggen. Det är viktigt att söka vård om du upplever symtom på Covid-19.
Vad händer om man tar 2 Alvedon och 1 Ipren?
Att ta för mycket Alvedon och Ipren kan orsaka biverkningar som illamående, magsmärtor och leverskador. Det är viktigt att följa doseringsanvisningarna och inte överstiga rekommenderad dos.
När försvinner ryggvärk?
Ryggvärk kan försvinna på egen hand eller med behandling, beroende på orsaken till smärtan. Det kan ta från några dagar till flera veckor för smärtan att försvinna helt.
Hur vet man om det är diskbråck eller ryggskott?
Symtomen på diskbråck och ryggskott kan vara liknande, inklusive smärta i ländryggen. En läkare kan utföra tester och undersökningar för att bestämma den exakta orsaken till smärtan.
Hur vet man om man har en nerv i kläm?
Symtomen på en nerv i kläm inkluderar smärta, domningar och stickningar i områden som är kopplade till den nerver som är påverkade. En läkare kan utföra tester och undersökningar för att bestämma om en nerv är i kläm.
Kan man se om en nerv ligger i kläm på röntgen?
En nerv som är i kläm kan inte ses på röntgenbilder, men röntgen kan användas för att utesluta andra orsaker till smärtan.
Hur vet man om man har muskelinflammation?
Symtomen på muskelinflammation inkluderar smärta, stelhet och svullnad i området runt den inflammerade muskeln. En läkare kan utföra tester och undersökningar för att diagnostisera muskelinflammation.
Får man ont i ryggen vid lunginflammation?
Lunginflammation kan orsaka smärta i bröstryggen, men smärtan kan också sprida sig till andra delar av ryggen.